Budynek w ewidencji zabytków: remont i zgoda konserwatora
Remont budynku w ewidencji zabytków wymaga pozwolenia wojewódzkiego konserwatora zabytków, gdy obiekt jest wpisany do rejestru zabytków. Jeśli budynek figuruje tylko w gminnej ewidencji zabytków (GEZ), konserwator uczestniczy w sprawie dopiero wtedy, gdy roboty wymagają pozwolenia na budowę lub rozbiórkę. Przed pracami ustal więc dwie rzeczy: w jakim wykazie jest budynek i jaki tryb Prawa budowlanego obejmuje planowany zakres. Na przykład docieplenie budynku do 12 m wysokości ujętego wyłącznie w GEZ co do zasady nie wymaga ani pozwolenia, ani zgłoszenia.

- Remont budynku w ewidencji zabytków: rejestr czy gminna ewidencja?
- Jakie zgody są potrzebne? Reguła decyzyjna dla czterech sytuacji
- Czy remont budynku wpisanego do gminnej ewidencji zabytków wymaga pozwolenia na budowę?
- Jak remontować dom wpisany do rejestru zabytków?
- Okna i elewacja w budynku z GEZ: skąd sprzeczne porady?
- Co grozi za remont zabytku bez pozwolenia?
Remont budynku w ewidencji zabytków: rejestr czy gminna ewidencja?
Formalności zależą od formy ochrony, a słowo „ewidencja” w rozmowie z urzędem może oznaczać różne wykazy. Najsilniejszą ochronę daje wpis do rejestru zabytków: prowadzi go wojewódzki konserwator zabytków, który wpisuje obiekt z urzędu albo na wniosek właściciela lub użytkownika wieczystego gruntu. Wpis ujawnia się w dziale III księgi wieczystej, więc odpis księgi to pierwszy dokument do sprawdzenia.
Gminna ewidencja zabytków to osobny zbiór kart adresowych prowadzony przez gminę. Trafiają do niej zabytki z rejestru, ale też obiekty, których w rejestrze nie ma, i to one budzą najwięcej pytań przy remoncie. Osobną sytuacją jest dom bez indywidualnego wpisu, który stoi na obszarze wpisanym do rejestru albo w strefie ochrony konserwatorskiej: wtedy ograniczenia wynikają z ochrony obszaru lub z miejscowego planu, a nie z wpisu samego budynku.
Jakie zgody są potrzebne? Reguła decyzyjna dla czterech sytuacji
Najpierw sprawdź status budynku, potem tryb robót według Prawa budowlanego: pozwolenie na budowę, zgłoszenie albo brak formalności. Konserwator wchodzi do sprawy z innego powodu przy każdym statusie.
| Status budynku | Formalności według Prawa budowlanego | Udział wojewódzkiego konserwatora zabytków |
|---|---|---|
| Wpisany do rejestru zabytków | pozwolenie na budowę, także dla robót, które w zwykłym budynku wymagają tylko zgłoszenia albo żadnych formalności (art. 29 ust. 7) | pozwolenie na roboty (art. 36 ust. 1 pkt 1 ustawy o ochronie zabytków) albo zgłoszenie z art. 36aa, jeśli czynność jest nim objęta |
| Na obszarze wpisanym do rejestru | zgłoszenie robót (art. 39 ust. 1) | pozwolenie na roboty w otoczeniu zabytku (art. 36 ust. 1 pkt 2) |
| Tylko w GEZ, roboty wymagają pozwolenia na budowę lub rozbiórkę | pozwolenie na budowę albo rozbiórkę | uzgodnienie decyzji, 30 dni na zajęcie stanowiska |
| Tylko w GEZ, roboty bez pozwolenia na budowę | zgłoszenie albo brak formalności, zależnie od zakresu | brak odrębnej zgody wynikającej z samego wpisu |
Przy budynku z GEZ brak stanowiska konserwatora w ciągu 30 dni oznacza brak zastrzeżeń do rozwiązań projektowych, co opisuje omówienie zasad remontu budynku z GEZ. Przy zabytkach z rejestru trzeba dziś odróżnić czynności, które nadal wymagają pozwolenia konserwatorskiego, od czynności objętych zgłoszeniem z art. 36aa ustawy o ochronie zabytków. To zgłoszenie nie zastępuje pozwolenia na budowę ani zgłoszenia budowlanego i nie dotyczy budynku tylko dlatego, że jest w GEZ.
Poradniki, które przy rejestrze opisują wyłącznie pozwolenie konserwatora, nie uwzględniają trybu z art. 36aa. Przepisy o robotach przy zabytkach były zmieniane, dlatego przed złożeniem wniosku potwierdź w urzędzie wojewódzkiego konserwatora, który tryb obejmuje Twój zakres robót.
Czy remont budynku wpisanego do gminnej ewidencji zabytków wymaga pozwolenia na budowę?
Sam wpis do GEZ nie tworzy obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę ani pozwolenia konserwatora na roboty. Tryb wynika z zakresu prac: jeśli roboty i tak wymagają pozwolenia na budowę lub rozbiórkę, organ architektoniczno-budowlany wydaje decyzję w uzgodnieniu z wojewódzkim konserwatorem zabytków (art. 39 ust. 3 Prawa budowlanego).
Docieplenie budynku o wysokości do 12 m nie wymaga ani pozwolenia na budowę, ani zgłoszenia (art. 29 ust. 4 pkt 1 lit. c Prawa budowlanego), a przy wysokości powyżej 12 m i nie wyższej niż 25 m potrzebne jest zgłoszenie. Te progi dla budynków z GEZ zestawia analiza ocieplenia zabytkowego budynku. Inaczej jest, gdy budynek lub obszar jest w rejestrze albo prace wykraczają poza samo docieplenie.
Pytanie o pozwolenie pojawia się zwykle przy ociepleniu, wymianie dachu i okien, przebudowie poddasza, montażu okien połaciowych i rozbiórce. Przy pokryciu dachowym sprawdź najpierw, czy remont dachu wymaga pozwolenia na budowę: od tego zależy, czy konserwator w ogóle uczestniczy w sprawie budynku z GEZ.
Co jeśli budynek jest w gminnej ewidencji zabytków, a wpis budzi wątpliwości?
Właściciel, który kwestionuje ujęcie w GEZ, sprawdza:
- podstawę ujęcia budynku w ewidencji,
- kartę adresową obiektu,
- datę i przebieg procedury,
- rzeczywiste walory zabytkowe budynku.
Wniosek o wykreślenie z GEZ nie zawiesza automatycznie skutków obecnego wpisu, więc roboty wymagające pozwolenia na budowę nadal wymagają uzgodnienia z konserwatorem.
Jak remontować dom wpisany do rejestru zabytków?
Kolejność jest stała: najpierw pozwolenie wojewódzkiego konserwatora zabytków właściwego dla miejsca położenia budynku, potem pozwolenie na budowę albo zgłoszenie. Decyzja konserwatora nie zwalnia z formalności budowlanych (zasady uzyskania zgody na remont zabytku), a przy obiekcie z rejestru pozwolenie na budowę obejmuje także roboty, które w zwykłym domu nie wymagają nawet zgłoszenia.
- Sprawdź wpis w dziale III księgi wieczystej i w urzędzie wojewódzkiego konserwatora; ustal, czy rejestr obejmuje też otoczenie budynku.
- Nazwij roboty tak, jak robi to Prawo budowlane. Remont w rozumieniu art. 3 pkt 8 to roboty w istniejącym obiekcie polegające na odtworzeniu stanu pierwotnego, a potocznie tym słowem określa się zarówno malowanie ścian, jak i rozbudowę; granicę wyjaśnia tekst remont a przebudowa.
- Złóż wniosek do konserwatora w urzędzie albo listownie, z opisem planowanych prac, projektem i dokumentacją fotograficzną.
- Po decyzji konserwatora wystąp o pozwolenie na budowę albo dokonaj zgłoszenia.
- Rozpocznij roboty dopiero z kompletem decyzji i trzymaj się zakresu z pozwolenia.
Co dołączyć do wniosku przy wymianie okien?
Przy stolarce okiennej przygotuj opis techniczny, rysunki lub zdjęcia stanu istniejącego i planowanego, specyfikację materiałów oraz kosztorys. Nowe okna mają odwzorować podziały, kształt ram i kolor okien pierwotnych, bo konserwator ocenia, czy projekt nie naruszy zabytkowej substancji.
Okna i elewacja w budynku z GEZ: skąd sprzeczne porady?
Część poradników o stolarce podaje, że każdą wymianę okien w budynku „z ewidencji” trzeba uzgodnić z konserwatorem, a omówienia przepisów mówią, że sam wpis do GEZ takiego obowiązku nie tworzy. Rozbieżność bierze się z mieszania rejestru zabytków, gminnej ewidencji i strefy ochrony konserwatorskiej, które dają różny poziom ochrony.
- Budynek w rejestrze: wymiana okien i prace na elewacji wymagają pozwolenia albo zgłoszenia u konserwatora.
- Dom tylko w GEZ, roboty bez pozwolenia na budowę: konserwator nie wydaje odrębnej zgody, ale sprawdź jeszcze ustalenia miejscowego planu dla elewacji.
- Dom tylko w GEZ, roboty z pozwoleniem na budowę: starostwo uzgodni projekt z konserwatorem, więc dopasuj go wcześniej do historycznej formy budynku.
Gdy starostwo żąda stanowiska konserwatora przy domu z GEZ, sprawdź, czy wniosek dotyczy robót z pozwoleniem na budowę: tylko w takiej sprawie uzgodnienie wynika z art. 39 ust. 3 Prawa budowlanego.
Co grozi za remont zabytku bez pozwolenia?
Roboty przy zabytku z rejestru bez pozwolenia konserwatora są niezgodne z prawem i mogą skończyć się karą finansową. Przy budynku z GEZ problem pojawia się, gdy prace wymagające pozwolenia na budowę ruszą bez niego: pomija się wtedy także obowiązkowe uzgodnienie z konserwatorem.
Dofinansowanie remontu budynku w ewidencji zabytków
Kwota i warunki dotacji zależą od konkretnego programu, dlatego o aktualne nabory pytaj w urzędzie gminy i u wojewódzkiego konserwatora zabytków. Regulamin naboru sprawdź przed rozpoczęciem robót, bo określa, jakie prace i dokumenty program obejmuje.